Üniversiteye yeni başlayanlar, hayalini kuranlar ve içinde bulunanlar için önemli tecrübelerden edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. ”Nasıl olursa olsun, geçeyim yeter “ diyenlerin de yapmak istediği, ama yapmak için üşendiği bir eylemdir yüksek ortalama. Bu paylaşımı yazan kişinin ortalaması ne durumda diye soracak olursanız, şu anda 3.00. Ortalamam 2.00’ın altındayken hayatımda birkaç kalıcı değişiklik yaptım ve bariz bir yükseliş elde ettim. Peki nasıl yapılıyor bu yüksek ortalama?
1-Derslere Gününde Çalışmak
Hepimizin faydalı olduğunu kabullendiği ama yapmaya üşendiği eylemdir gününde çalışmak. Sanki dünyanın en zor işiymiş gibi gözümüzde büyütür, sürekli erteleriz. ”Şu saat geçsin çalışacağım”, ” Bugün çok yorgunum yarın çalışırım” gibi bahanelerle erteleriz ve sınav dönemi geldiğinde, karşımızda notlardan oluşan dağ yığınıyla karşılaşırız. Oysa ki, bugün derste gördüğünüz konuyu okuldan sonra tekrar ettiğinizde, hem kendinizde oluşan “Ders çalıştım ve öğrendim” mutluluğunu tadacak, hem de sınavlara bomba gibi hazırlanmış olacaksınız. Tembelliği yenmeniz için de kendinize söz geçirmeniz ve disiplinli yaşamaya başlamanız gerekiyor.
2-Dersleri Kaçırmamak ve Kendi Notlarını Çıkarmak
Üniversitede not paylaşımı konusunda herkeste muazzam bir bencillik mevcut. En yakın gördüğünüz arkadaşınız dahi sizden not saklar, kime sorsanız onlarda da not yoktur (koca bir yalan). Sınav zamanı geldiğinde notsuz ortada kalırsınız. Böyle kötü durumlara düşmemek için derslerinizi kaçırmadan kendi notlarınızı almalısınız. Böylece sınavlara hazırlıklı olur ve not konusunda cimri davranan arkadaşlarınıza gereken dersi vermiş olursunuz, onlar sizden not istemek için geldiğinde!
3-Derslere Giren Hocalarla İyi İletişim
Yüksek ortalama için en önemli faktörlerden biri de hocalarla iletişimin iyi olmasıdır. İletişim sırasında ne olursa olsun “saygılı” davranılmalıdır. Hocanızın davranışlarını ve karakterini beğenmeseniz dahi saygılı davrandığınız takdirde, güzel bir iletişiminizin olduğunu görebilirsiniz. Derste anlamadığınız birçok noktada size yardımcı olacağına şahit olabilirsiniz. Hocanızın müsait olduğu zaman dilimleri arasında ona dersle ilgili anlamadığınız ve takıldığınız noktaları sorduğunuzda iletişiminizin daha iyiye gittiğini ve zaman içerisinde hocanın sevdiği öğrenciler arasına girmiş olduğunuzu farkedersiniz. “Yalakalık yapmak” deyimiyle karıştırmayalım. Sizler de birer öğretim görevlisi olduğunuzda çalışkan ve derse ilgili öğrencilerle muhatap olmak isterdiniz.
4-Üst Dönemden Arkadaşlıklar Edinmek
Yüksek ortalama için gereken en önemli maddelerden biri de üst dönemlerle kurduğunuz arkadaşlıklardır. Bu arkadaşların tecrübe ve bilgisi sizin derslerdeki başarınız için oldukça önemlidir. Dersinize giren hocaları çok daha iyi tanır, sınavdaki soru tarzlarını iyi bilirler. Geçmiş yıllarda çıkan sorular mutlaka ellerindedir ve genellikle bunu alt dönemlerle paylaşmakta bir sakınca görmezler.
5-Geçmiş Yılların Sorularını Bulmak
Yazımızdaki en önemli maddedir. Her hoca, sınav sorularını geçmiş yıllarla benzer ya da aynı sorar. Girdiğiniz sınavdaki soruları, sınav sonunda unutmadan hemen not almalısınız. Bir sonraki sınavda mutlaka yararını göreceksiniz. Üst dönemlerden geçmiş yıllardaki soruları almalı ve sınav öncesi çokça çözmelisiniz. Bunun yanında, hocanın size yazdırdığı defterdeki notları ve hocanın kullandığı kaynağı da kullanmalısınız.
Bonus
Sadece sınav zamanları karşınıza çıkan bu tiplerden de uzak durmayı ihmal etmeyin!
Başarı Okulu ailesi olarak, eğitim ve öğretim hayatınızda başarılar dileriz.